Onderzoeksgroep Herstel & Verslaving – Vakgroep Orthopedagogiek // Universiteit Gent
  • -
  • nl
  • -
  • en
Call us

Blog

Blog

In de kijker
Opname Herstelcollege

Op woensdag 20 maart vond voor het tweede jaar op rij een herstelcollege plaats aan de Universiteit Gent, waarmee we herstel meer zichtbaar en bespreekbaar willen maken en mensen in herstel, naasten en praktijkwerkers waardevolle ervaringen en inzichten willen aanreiken. 

In de kijker
Herstel bij personen met een migratieachtergrond

Personen met een migratieachtergrond die drugs gebruiken kunnen zich omwille van diverse redenen in een kwetsbare positie bevinden. Er zijn echter verschillende manieren om de toegang tot kwaliteitsvolle zorg en herstelkapitaal voor personen met een migratieachtergrond te vergroten. Daarom werden er vanuit de onderzoeksgroep herstel en verslaving daarom verschillende onderzoeken op poten gezet die herstel van een middelenproblematiek en toegankelijkheid tot kwaliteitsvolle zorg voor mensen een migratieachtergrond onderzochten.


Aline Pouille verdedigde in september 2023 haar doctoraat getiteld “Herstel van verslaving bij personen met een migratieachtergrond en etnische minderheden: een analyse van geleefde ervaringen”. Dit onderzoek exploreerde herstelkapitaal bij personen met een migratieachtergrond (voornamelijk 1e en 2e generatie) in Vlaanderen op een kwalitatieve manier: hoe dit onder druk kan komen te staan door persoonlijke, sociale en maatschappelijke factoren, maar ook welk herstelkapitaal herstel van verslaving kan ondersteunen en hoe deze sterktes meer aangesproken kunnen worden in de zorg. Dit vanuit de wetenschappelijke literatuur, de geleefde ervaringen van een diversiteit aan personen met een migratieachtergrond, en een co-creatief onderzoek met een ervaringsdeskundige rond het continuüm van zorg voor mensen met een Islamitische migratieachtergrond.

Agenda
Herstelcollege met prof. Mike Slade

Op woensdag 20 maart 2024 (18u) vindt voor het tweede jaar op rij het Herstelcollege plaats aan Universiteit Gent. Met dit jaarlijks Herstelcollege willen we herstel van verslaving en psychische problemen meer bespreekbaar en zichtbaar maken en ervaringswerk resoluut op de voorgrond plaatsen.

Tijdens deze editie verwelkomen we professor Mike Slade, één van de pioniers op het vlak van onderzoek naar herstel bij mensen met psychische problemen. Mike Slade is als professor ‘Mental Health Recovery and Social Inclusion’ verbonden aan de University of Nottingham in het Verenigd Koninkrijk.

We verwelkomen iedereen die interesse heeft in het thema, zoals mensen in herstel en hun naasten, praktijkwerkers, beleidsmakers en studenten. Het programma en de inschrijvingslink vind je in dit bericht.

In de kijker
Global Position Paper on Recovery
De eerste 'Global Position Paper on Recovery' is een internationale samenwerking met als doel herstel internationaal verder op de kaart te zetten door organisaties, instituties, onderzoekers en mensen die herstel genegen zijn samen te brengen. Om dit initiatief verder te ondersteunen, worden er handtekeningen verzameld.
Publicatie
Boekvoorstelling Pete Tomlinson
Peter Tomlinson, die onder andere als onderzoeker aan de vakgroep orthopedagogiek werkt, stelde op 9 november zijn boek 'De waanzin voorbij' voor.
Peter is een ervaringsdeskundige in psychose en verslaving en past deze kennis toe als ervaringswerker in de geestelijk gezondheidszorg. Daarnaast is hij een vrijwillig academisch medewerker aan de Universiteit Gent, waar hij publiceert over herstel, psychose en ervaringsdeskundigheid. Tussen 2013 en 2015 maakte Peter een volslagen psychose door: extreme emoties, associatieve gedachten, hallucinaties en waanovertuigingen maakten zich van hem meester. Nu zijn leven terug op de rails staat, krijgt hij verbazend genoeg maar zelden de vraag hoe het eigenlijk is om psychotisch te zijn.
Publicatie
Artikel substitutieverslaving Deborah Louise Sinclair

Recent werd het onderzoek over substitutieverslavingen van onze collega Deborah Louise Sinclair besproken in het prestigieuze ‘Alcoholism & Drug Abuse Weekly’.

In haar onderzoek met deelnemers van Narcotics Anonumous (NA) in Zuid-Afrika, wezen participanten op het belang van meer ondersteuning om ervoor te zorgen dat substitutiegedrag geen verslaving wordt.

Lees hieronder het volledige artikel.

Agenda
doctoraatsverdediging Aline Pouille

Op 18 september om 10u is het de openbare doctoraatsverdediging van Aline Pouille. Haar onderzoek exploreert herstel van een middelenproblematiek bij personen met een migratieachtergrond vanuit een analyse van geleefde ervaringen. De verdediging vindt plaats in het Museum Dr. Guislain, met aansluitend een receptie. De voertaal is Engels.

Wie er graag bij wil zijn kan zich tot 11 september registreren via volgende link: https://event.ugent.be/registration/PouilleAline

Agenda
Doctoraatsverdediging Florien Meulewaeter
Op maandag 11 september verdedigt onze collega Florien Meulewaeter haar doctoraatsonderzoek getiteld growing up in the context of parental substance use: lived experiences of parents and adult children', in het Pand in Gent. 

Afscheid van een herstelpionier: Freya Vander Laenen (1972-2023)


Met verslagenheid en droefheid, maar met veel warme en inspirerende herinneringen nemen we afscheid van professor Freya Vander Laenen, hoofddocent Criminologie aan de Universiteit Gent. Freya was sociaal werker en criminologe en behaalde een doctoraat in de criminologie. Sinds 2008 was ze aangesteld als lesgever in de opleiding Criminologie en ze doceerde er onder meer de cursussen Forensisch Welzijnswerk en Drugsfenomenen. Haar onderzoek richtte zich vooral op jongeren en volwassenen in kwetsbare situaties (omwille van een psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of maatschappelijke uitsluiting) die in contact komen met politie of justitie.


Publicatie
Interne motivatie grootste struikelblok voor herstel van drugsverslaving tijdens de COVID-19 pandemie

De coronapandemie heeft een grote impact gehad op samenlevingen en individuen over de hele wereld. Een nieuwe studie van Tilburg University, in samenwerking met Onderzoeksinstituut IVO en op basis van het eerdere REC-PATH onderzoek waar we aan deelnamen, zoomde in op terugval in problematisch alcohol- en drugsgebruik tijdens de pandemie. De onderzoekers vonden dat tijdens de pandemie met name lage intrinsieke motivatie om nuchter te blijven een struikelblok was voor mensen herstellende van verslaving.

In de kijker
Herstelcollege “Rat Hell to Rat Park” door Dave Higham
Op woensdag 29 maart 2023 gaf Dave Higham het allereerste herstelcollege aan de Universiteit Gent. Een herstelcollege (‘recovery college’) is een manier om herstel van verslaving meer zichtbaar en bespreekbaar te maken en om mensen in herstel, naasten en praktijkwerkers waardevolle ervaringen en inzichten aan te reiken. Het college werd opgenomen.
In de kijker
Leven in Herstel Vlaanderen 2022: Opvallende resultaten
We zagen al een aantal opvallende resultaten op basis van de eerste antwoorden op de Leven in Herstel-vragenlijst. Er namen tot nu toe 224 mensen deel. We lichten hier een aantal resultaten toe.
In de kijker
Fotoverhalen van en door vrouwen in herstel van een drugverslaving
De prachtige foto’s die je op deze website terugvindt, zijn gemaakt door vrouwen in herstel. Ze maakten deze foto’s als onderdeel van een Photovoice-project, dat deel uitmaakte van het internationaal Recovery Pathways (REC-PATH) onderzoek. Photovoice is een onderzoeksmethode waarbij deelnemers in gesprek gaan en ervaringen delen aan de hand van door hen gemaakt en gekozen beeldmateriaal.

Onderzoeksgroep

Herstel & Verslaving

Vakgroep Orthopedagogiek

Website by COMCOMR
edit afsluiten